Спочатку лід утворюється нерівномірно, але у міру подальшого остигання води він наростає у спокійну погоду зі швидкістю 2,5 мм на добу на один градус морозу. Якщо, наприклад, температура повітря становить – 4 градуси, то можна сказати, що за добу може утворитися лід завтовшки в сантиметр.

Наприклад, помістивши воду (Беремо пляшку на 1,5 літра) можна отримати лід вже хвилин через 40-45, а можна і 1,5 години чекати. Це в холодильниках сучасних, а якщо у вас агрегат скажемо так – стародавній, то можна і години три чекати…

Якщо як приклад брати невеликий обсяг (звичайні формочки для льоду) і воду температурою 20 градусів за Цельсієм, то на її повне замерзання піде близько півтори-двох годин часу.

Щоб вода стала кристаліком льоду, навколишня температура повітря повинна дорівнювати 0° С. Це якщо говорити про звичні умови. Якщо змінити атмосферний тиск, то зміниться і температура замерзання.