Фахівці з етикету вважають, що в кафе чи ресторані офіціанту завжди прийнято залишати чайові, якщо вони не включені в рахунок. "В Росії стандартний розмір чайових – 10%. Найчастіше вони діляться між персоналом ресторану, а не дістаються лише одному офіціанту.

10% У Росії чайові зазвичай становлять 5-10%. Щоправда, доплачувати офіціантам, таксистам, кур'єрам та іншим представникам сфери послуг понад чека вважають за потрібне не всі клієнти.

Сума чайових (нім. Trinkgeld — гроші на випивку) у ресторанах, кафе та розважальних закладах становить 5-10 % від рахунку, лише якщо обслуговування сподобалося. Загальна сума, що включає чайові, називається клієнтом відразу при передачі грошей, перед тим, як офіціант дає йому здачу.

Згідно з правилами ресторанного етикету, чайові у ресторані краще залишати після оплати рахунку. Вважається, що демонструвати свою щедрість непристойно, тож залишати чайові краще без зайвих слів. При цьому не треба соромитися — краще щиро подякувати працівникові закладу.