на 1 кг борошна найчастіше витрачається 600 мл води. Різні види борошна по-різному поглинають воду, але одне корисне правило, коли йдеться про біле борошно, — додавати 60% води. Якщо ви використовуєте цільнозернову борошно, то добре додати 650 мл (65%) води. На ½ кг борошна використовуйте 300 мл води.
Свіжих дріжджів беруть 3% до ваги борошна, сухих – 1%, солі – не більше 2 ч. ложок на 1 кг борошна. Можна запам'ятати інше співвідношення. борошно : вода у співвідношенні 3:1 за об'ємом. Зазвичай можна відштовхуватися від такої норми: 3 склянки борошна, 1 склянка води, 1 ст.
Стандартні норми введення в борошно: для здобного дріжджового тіста: на 1 кг борошна – 60 – 100 г живих дріжджів