Складаю промиті гриби в миску. Потім варю маринад: 1 літр води, 8 столових ложок оцту (9%), 1,5 – 2 столові ложки (з верхом) цукру, 1 столова ложка (з верхом солі), 1 лавровий лист, 4 горошини запашного перцю, 4 горошини гіркого перцю, 3 гвоздички (обов'язково, але не більше) .

Інгредієнти для маринаду: сіль 1 ст. л.; оцет 9% – 3 ст.

Окремо варять розсіл: у воду кладуть 50-80 г солі із розрахунку на 1 кілограм грибів, Залежно від типу зберігання. Якщо зберігати солоні гриби у холодному місці, солі додаємо менше, якщо у прохолодному – більше. У солоній воді кип'ятимо прянощі: перець, гвоздику, лавровий лист.