Норми витрати пектину коливаються від 5 г до 15 г на 1 кг фруктів. Чим більше цукру і менше рідини, тим менше пектину потрібно додавати. Загальне правило: якщо цукор узятий у співвідношенні 1 кг фруктів: 500 г цукру, досить 4-5 г пектину.

Важливо вживати пектин у кількості трохи більше 3-4 грамів. При отруєнні важкими металами це дозування можна підвищити. Якщо вживати в їжу пектини безконтрольно, вони почнуть витягувати з організму і корисні мікроелементи.

Пропорції такі: якщо на 1 кілограм ягід і фруктів береться 500 грам цукру, то пектину слід взяти 5 грам якщо на 1 кілограм ягід і фруктів береться 250 грам цукру, то пектину слід взяти 10 грам якщо на 1 кілограм ягід і фруктів цукор не використовується, то пектину додається в обсязі 15 грам

Якщо загусник пектин просто всипати в рідину, його частинки розбухнуть і злипнуться – «комок», що вийшов, буде розчинятися у воді дуже довго або не розчиниться зовсім. Щоб цього уникнути, змішуйте пектин з 2-3 ст. ложками цукру і лише після цього додавайте у блюдо.