Для приготовлення холодця потрібно враховувати одне незаперечне правило: на 1 кг м'яса – 1 л води.

Якщо ви цікавитеся, як приготувати холодець у домашніх умовах, то запам'ятайте ідеальне співвідношення води і м'яса – 2:1. Рідина має бути холодною — так бульйон буде ще смачнішим і апетитнішим. Як тільки бульйон закипить, вогонь зменшують до мінімуму та варять 5–7 годин, у деяких випадках – до 12 годин.

Вогонь потрібно зменшити до мінімуму відразу після закипання, каструля має бути накрита кришкою. У цих випадках можна, можливо долити води в холодець у процесі приготування. Це не зашкодить його застиганню, так як бульйон, що залишився, насичений желюючими речовинами.