У Японії найвищі показники споживання риби душу населення У рік населення планети споживає близько 110 мільйонів тонн риби. Це приблизно 16,7 кілограмів на душу населення.Mar 2, 2009

Івасі (сардини) входять до числа риб, найбільш вживаних у японської кухні, і становлять 25% всього видобутку японських рибних промислів.

Японія острівна держава, що омивається теплими водами Японського моря Kuroshio. Його простір заселено різноманітними рибами та молюсками. Тому не дивно, що другим за значимістю компонентом харчування японців є риба та морепродукти. Сьогодні японці з'їдають 1/6 всіх видобутих у світі морепродуктів.

Японія, острівна країна з береговою лінією ≈ 30 000 км. Виняткова морська економічна зона (ІМЕЗ) одна з найбільших у світі – 4,5 млн. км². Поєднання теплих і холодних течій, що протікають уздовж узбережжя, створює одну з найпродуктивніших рибних місць у світі.