Люсьєн Олів'є – ресторатор французького походження, що тримав у Москві з початку 1860-х років ресторан «Ермітаж»; відомий як творець рецепту зимового салату, який незабаром названий на честь свого творця. Його рецепт був таємницею, яку він так і не розголосив аж до смерті. Вікіпедія

За відомостями В. В. Похльобкіна, салат з'явився на кухні Стародавнього Риму і складався виключно з ендівію, петрушки та цибулі, які приправляли медом, перцем, сіллю та оцтом. Німецьки готували салати з дикорослих трав і капусти.

Люсьєном Олів'є Історія знаменитого салату Салат олів'є був винайдений у 1860-х роках кухарем бельгійського та французького походження Люсьєном Олів'є. Олів'є був московським ресторатором та власником ресторану «Ермітаж» на Трубній площі.