Французькі кондитери вважають, що ідеальні еклери мають бути довжиною 14 сантиметрів, однакові та рівні. Наповнюють їх зазвичай заварним кремом: ванільним, шоколадним чи кавовим.

Коротко. Еклер – це еклер: тістечко розміром 10-15 сантиметрів із заварного тіста з начинкою із заварного крему з натуральною ваніллю, покрите глазур'ю.

Еклер має бути ніжно-золотистого кольору, досить пишним, але не твердим. Якщо тісто еклера занадто темного кольору, то скоріше кондитер перетримав тістечка в печі: їх тісто буде жорстким і гіркуватим. За словами Лорана Бурсьє, рецепт правильного тесту для еклерів такий. Кип'ятимо воду або молоко із сіллю та цукром.

Профітролі (фр. profiterole) – невеликі (менше 4 см у діаметрі) кулінарні вироби французької кухні із заварного тіста з різними начинками (як солодкими, так і несолодкими): заварний крем, салат, гриби, м'ясо та ін.