Для холодного засолювання варто вивчити таку формулу: потрібно брати 4 відсотки солі від загальної ваги грибів. Іншими словами, на один кілограм вимочених груздів запасаємо 40 грамів солі. Традиційно для засолювання грибів беруться дерев'яні (краще дубові) бочки.
Окремо варять розсіл: у воду кладуть 50-80 г солі з розрахунку на 1 кілограм грибів, Залежно від типу зберігання. Якщо зберігати солоні гриби у холодному місці, солі додаємо менше, якщо у прохолодному – більше.
Для варіння грибів на літр води беремо дві столові ложки кам'яної солі. Гриби повинні вільно плавати, тому якщо їх багато, варимо в кілька прийомів або кількох каструлях. На середньому вогні грузді повинні залишити хвилин 20. Готуємо розсіл.