Уникнути опісторхозу допоможе варіння риби не менше 15 хвилин або смаження 20 хвилин, обов'язково в маслі та в розпластаному вигляді. Солити дрібну рибу коштує 14 днів, велику, довжиною понад 25 см, – 40 днів. На кожні 10 кг риби слід використовувати 2 кг солі.10 Apr 2018
Варити рибу потрібно 15-20 хвилин із моменту закипання. Смажити рибу необхідно 15-20 хвилин, порізавши її невеликими шматочками і розпластавши в достатній кількості жиру, краще під кришкою.
Описторхи гинуть при заморожуванні або холодному копченні. – Насправді, щоб убити паразитів, необхідна температура не менше ніж -70 С. Холодне копчення також не вбиває личинок у рибі. Перш ніж закоптити продукт, його необхідно виморозити при температурі -40 ° С до 8 годин, -28 ° С – до 5 діб.
Особлива форма захворювання – гострий опісторгосп (Маніфестна форма) – протікає, як правило, з високою температурою, головними, м'язовими, суглобовими болями, шкірними висипаннями, збільшенням лімфовузлів і т. д. Клінічні прояви гострого опісторгоспу виникають через 2-4 тижні після вживання в їжу зараженої риби.