За деякими даними, кількість сортів сиру, що виробляються у Франції, понад 500.
На сьогоднішній день у світі налічується понад 500 видів та понад 2000 сортів сиру! Точну кількість, мабуть, не зможе назвати ніхто. Ось чому у світовому сироробстві досі не сформувалася уніфікована класифікація сирів.
У Франції роблять прекрасні сири не лише з коров'ячого, а й із козячого молока. Їхнє виробництво зосереджено переважно в регіоні Пуату та в долині Луари. Це такі сорти, як Сент-Мор-де-Турен, Шабішу-дю-Пуату, Валансе, Сель-сюр-Шер, Пуліньї-Сен-П'єр, Кер-де-Шевр.
Види сирів по процентному вмісту жиру
- нежирні – до 10% (Тофу, Чечіл, зернений, розсільні сорти);
- напівжирні – від 20% до 30% (Рікотта, Джюгас);
- середньої жирності – від 30% до 40% (Грано Падано, Пармезан);
- жирні – від 40 до 45% (Сулугуні, Фета, Бринза);
- дуже жирні – 45% – 60% (Гауда, Російський);