Більшість вин виготовляється з італійських місцевих сортів винограду: 350 сортів винограду вирощуються в італійських винних регіонах, з яких 330 мають італійське походження та характеризуються кліматом та ландшафтом у своєму ароматі. Це робить Італію однією з країн із найбільшим асортиментом місцевих сортів.
Сучасний культурний культурний виноград можна розділити на столові та винні (технічні) сорти. У світі налічується понад 8000 сортів винограду.
Сумарно за всіма категоріями винограду п'ять найбільших виробників за підсумками 2018 р.:
- Китай – 11.7 млн т, винні сорти – 10.3%
- Італія – 8.6 млн т, винні сорти – 86.5%
- США – 6.9 млн т, винні сорти 65.6%
- Іспанія – 6.9 млн т, винні сорти 96.0%
- Франція – 6.2 млн т, винні сорти 99.6%
Sep 20, 2020
На даний момент виділено близько 10 тисяч сортів винограду. Винні ягоди повинні володіти певними якостями, наприклад, стабільною та високою врожайністю, певними смаковими властивостями та своєрідним сортовим ароматом. У винного винограду товста шкірка, невеликий розмір ягід та більший вміст цукру.