З 1 кг крупи виходить від 4 до 5 кг готової каші. При варінні необхідно враховувати, що різні види круп неоднаково швидко набухають та розварюються.

Як правило, їх вимірюють стандартними склянками. Так, для гречаної чи рисової каші пропорція круп і води повинна дорівнювати 1:2 (на склянку рису або гречки потрібно взяти дві склянки рідини). На склянку пшона, вівсяних пластівців, пшеничного крупи необхідно не менше трьох склянок води.

Пропорції крупи та води для розсипчастої гречаної каші Розсипчаста гречана каша готується у пропорції 1:2, на одну склянку (чашку) гречки береться 2 склянки води. Засинавши крупу в холодну воду потрібно щільно закрити каструлю кришкою і включити максимальний вогонь.