Оптимальний показник, який забезпечує отримання насиченого кавового напою, становить 8-9 бар. Деякі професійні апарати можуть забезпечувати тиск 15-20 бар.

Здебільшого цей показник становить 9 бар. Це вважається мінімальним тиском помпи для приготування еспресо Якщо показник вищий за 9 бар, тобто 15, 19 або 20 бар, гаряча вода проштовхується через шар меленої кави з потужним напором.

Для правильного приготування еспресо необхідно підібрати оптимальне тиск помпи та температуру. Оптимальне тиск зазвичай становить 8.5-9 бар.

У більшості машин робоче тиск становить від 15 до 19 бар. Виняток – капсульні системи Tassimo, де тиск досягає лише 3,3 бар. Це пояснюється тим, що капсули для даних систем містять більшу кількість кави і спресовані слабше, ніж капсули для систем інших виробників.