Келихи для коньяку Ось до найширшої точки і слід наливати янтарний ароматний напій. Призначення форми келиха – збирання, максимальна концентрація аромату напою для повного розкриття букета. Обсяги «сніферів» коливаються від 120–150 до 800–1000 мл. Класикою прийнято вважати келих об'ємом 200–350 мл.

Наповнюємо їх – прийнято наливати коньяк не більше ніж на чверть обсягу келихи. Не вище найширшої частини сніфтера, інакше аромат швидко зникне. Що у випадку з елітним коньяком – недозволена промах.

Пляшку або графин з коньяком охолоджувати не потрібно. Подають напій кімнатної температури приблизно 20-25 градусів. Сніфтер наповнюють на третину, а невеликі чарки обсягом до 70 мл до верху.

Завдяки тюлпановидному келиху (на фото) багатогранні аромати коньяку накопичуються у верхній частині келиха. Далі наливають 30-40 мл напою в келих і торкаються пальцем до його зовнішньої стінки. Так визначають якість коньяку.