Стандартне співвідношення дріжджів різних видів: свіжих дріжджів на сухі 3:1 (30 г свіжих = 10 г сухих) активних дріжджів на моментальні (інстантні): моментальних потрібно на 25% менше.

Співвідношення сухих та свіжих дріжджів

  1. Пропорція для заміни сухих дріжджів на свіжі – 1:3 (10 г сухих дріжджів = 30 г свіжих дріжджів).
  2. Ще залишається додати більш точного розрахунку, що у 1 год. міститься 3,5 г сухих дріжджівтому 1 ч. л. сухих дріжджів = 10 г нових.
  3. Або дивіться співвідношення дріжджів за таблицею:

Сухі дріжджі Поділяють на активні та швидкорозчинні (інстант). Активні дріжджі відрізняються тим, що їх потрібно хвилин на 10-15 замочувати в теплій воді з невеликою кількістю цукру. Швидкорозчинні дріжджі миттєво розчиняються (у них дрібніші гранули), їх не потрібно замочувати.

Для простого тіста (не здобного, де мало цукру та трохи жирів), необхідно 3-5% дріжджів, тобто: На 1 кг муки – 30-50 г свіжих пресованих дріжджів.