1Час варіння яєць круто 8-10 хвилин, рахуючи з моменту закипання води, в яку покладено яйця. При більш тривалому варінні білок яйця робиться занадто твердим, а жовток втрачає своє яскраво-жовте забарвлення. 2Зварені яйця треба негайно опустити в холодну воду, інакше їх важко очистити від шкаралупи.

Курячі яйця круто варимо 10-12 хвилин, перепелині від 4 до 5 хвилин, качині – 12-15 хвилин, гусячі – до 17 хвилин. Курячі яйця некруто варимо 3-5 хвилин, перепелині від 2 до 3 хвилин, гусячі готуємо – до 5 або 6 хвилин. Щоб яйця швидше охолонули і легше чистилися, слід помістити в дуже холодну воду.

1Використовуючи шумівку, яйця кімнатної температури обережно опустити в солону киплячу воду. 2Варити рівно 4 хвилини, уникаючи бурхливого кипіння. 3Одразу після закінчення варіння опустити яйця у холодну воду.