Щоб розрахувати час приготування птиці, помножте її вагу в кілограмах на 40-60 хвилин. Чим старший і більший гусак, тим довше його треба тримати в духовці.

Існує кілька альтернативних способів, як пом'якшити гусака: можна замаринувати тушку на ніч у воді, змішаної з невеликою кількістю яблучного оцту; залити гусака білим вином та залишити до ранку в холодильнику; проколоти м'ясо у кількох місцях гострою вилкою та натерти соком чорноплідної горобини.

Додаю сіль, цибулю, перець горох, ріжу кілька зубчиків часнику, додаю пару листочків лаврушки та кілька горошинок перцю. Варити години 1.5 – 2 на медоенном вогні, як стануть м'якими, настав час вимикати плиту.

По суті, ми замочуємо на ніч гусака у солоній воді (від солі м'ясо стане м'якшим, а від води соковитим). Беремо ємність та розводимо сіль у воді з розрахунку 1 столова ложка солі на 1 літр води. У мене була адигейська сіль із травами, але підійде будь-яка.