Якщо час вийшов, а горох здається все ще сухуватим і майже не набряклим – напевно він просто старий. Тоді слід злити воду, залити свіжою та залишити ще ненадовго. Після цього варити горох потрібно від години до півтори, якщо він цілісний, і до години – колотий. Дробленому вистачить трохи більше півгодини.
Скільки і як варити горохову кашу Час варіння горохової каші залежить від того, замочували заздалегідь крупу чи ні. Якщо горох замочити перед варінням на 8-12 годин, то він вариться до готовності за 40-50 хв. А не замочений горох готується помітно довше – 1,5-2 години.
Якщо попередньо замочити горох, насіння розбухне, стане м'яким, час приготування скоротиться. Цілі горошини будуть варитися 40-60 хвилин, подрібнені – 30-45 хвилин.