Яйця складаються з жовтків та білків. Його середня вага 55-60 грам, з яких на долю жовтка припадає близько 17 грам, Що складає близько 1/3 маси та обсягу яйця. Жовток розташовується практично в середині яєчної маси.

У найменших яйцях може міститися лише 4,8 г білкау великих (категорія В, вища) – до 7,9 г білка. Якщо потрібно бути точним, яйце містить 125 мг. білка на 1 г ваги. Ви можете з точністю до грама визначити його вага у будь-якому яйці, зваживши ціле яйце та розділивши результат на 8.

На долю жовтка припадає до 33% рідкого вмісту яйця. Калорійність жовтка – 352 ккал на 100 г, що у 8 разів більше, ніж у білку (44 ккал на 100 г). У складі жовтка 50-54% води, 16-17% білків, 30-32% жирів та ліпоїдів, по 1% вуглеводів та мінеральних речовин.