Пророщений кунжут Насіння потрібно промити, замочити на 10–12 годин у холодній чистій воді, а потім викласти на вологу марлю (або спеціальний піддон для безземельного пророщування). Важливо стежити, щоб насіння кунжуту не пересихали.

Чорний кунжут є більш ароматним, гіркуватим. Він використовується для виробництва високоякісної олії. Також з ним рекомендують маринувати овочі, що мають виражений аромат, застосовувати для приготування салатів, м'ясних страв, пряних соусів, приправ, маринадів.

Кальцій в насінні чудово засвоюється організмом, якщо є неочищений, свіжий та перемелений з водою кунжут. Найчастіше з кунжуту виробляють олію та молоко. У складі кунжуту є олія, що складається з органічних кислот, насичених і поліненасичених (Омега 6) жирних кислот, тригліцеридів та ефірів гліцерину.