обов'язково перебрати та промити у проточній воді кілька разів; використовуйте лише холодну воду, інакше продукт закисне; час замочування цільного гороху не повинен перевищувати 8 годин, колотого 3.

Залишається питання, на скільки замочувати колотий горох для супу. Для нього достатньо буде 1,5-2 години. А потім для отримання пюре треба залити водою з розрахунку на 1 частину бобів три частини води і варити до розм'якшення, періодично помішуючи, щоб уникнути прикипання на дно.

Якщо час вийшов, а горох здається все ще сухуватим і майже не набряклим – напевно він просто старий. Тоді слід злити воду, залити свіжою та залишити ще ненадовго. Після цього варити горох потрібно від години до півтори, якщо він цілісний, і до години – колотий. Дробленому вистачить трохи більше півгодини.

Невелика дрібка харчової соди закидається в каструлю з киплячою водою, в якій вариться горох. І відбувається диво – горошок розварюється протягом 20 хвилин. А про такий спосіб, коли не потрібно ні соди, ні замочування, напевно, чули не всі. І цей спосіб простіше простого!