Найоптимальнішим та найдоступнішим місцем для зберігання сиру є холодильник. Він забезпечує найщільнішу герметизацію для захисту сиру від вологи та запахів. Термін зберігання сиру в залежності від сорту складе від двох тижнів до місяця. У морозильній камері сир збережеться трохи довше – до трьох місяців.

У домашніх умовах тверді сири зберігаються 7-10 днів, а м'які сири не більше трьох днів, дотримуючись усіх правил зберігання. У разі появи цвілі на твердому сирі її слід акуратно зрізати і найближчим часом вжити цей сир.

Допускається зберігати тверді види у холодильній камері у закритій тарі до півроку, після розтину – до 14 днів. Напівтверді сорти рекомендують тримати у холодильнику не більше 4 місяців, а після розтину вжити протягом 1-2 тижнів.

Також зрозуміти, що сир зіпсувався допоможе обвітрілася, темніша поверхня, наявність слизу. Про те, що продукт не можна вживати, вказує на неприємний і нехарактерний запах: кислий, гіркий, затхлий, підвалу або сирої землі. Будь-який відразливий «аромат» – привід утилізувати сир.