Згідно з їхніми даними, більше всього кофеїну міститься в еспресо (близько 250 міліграмів на 100 мілілітрів), потім – у різних варіантах звареної чорної кави (близько 50-80 міліграмів на 100 мілілітрів), а потім – у кавових напоях з молоком або чимось ще (капучино, ).

Таким чином, він пригнічує розслаблення, підвищує увагу та швидкість реакції. По-друге, кофеїн стимулює виділення гормону адреналіну, який збільшує частоту серцевих скорочень та підвищує тиск, а також збільшує приплив крові до м'язів та провокує надходження до крові глюкози з її депо у печінці.

Кофеїн міститься у рослинах: кава, чайному листі, бобах какао, листі падубу парагвайського (мате), гуарану, колу та деяких інших.