При томлінні структура молока змінюється, зайва вода випаровується. За рахунок цього напій виходить жирнішим, концентрація кальцію, вітамінів у такому продукті більше. Воно містить більше калорій, тому поживніше звичайного. До того ж, воно краще засвоюється організмом.
Палене молоко добре зберігається, довше не скисає в порівнянні з цілісним або кип'яченим молоком. Палене молоко Використовують переважно у вигляді напою. Також використовується для виготовлення варенца, ряжанки та в кулінарії (печиво, пироги, креми).
Як пояснила експерт, пряжене молоко корисно пити на ніч – воно покращує якість сну. Оскільки продукт відносно легко засвоюється, його часто включають у меню діабетиків і алергіків. При кишкових захворюваннях пряжене молоко також рекомендується включати до раціону.