Хімічний склад яйцяпашот значний, включає практично всі вітаміни: А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, D, Е, Н і РР, холін, а також основні корисні для організму людини мінеральні речовини, такі як: калій, кальцій, магній, цинк, селен, марганець, залізо, фосфор та натрій.

Яйце пашот з'явилося набагато раніше. Вже у XIV столітті французькі кухарі почали готувати яйцезварене без шкаралупи. Цією стравою ласувала вся французька еліта. Є дві версії походження назви: від французького oeufs pochés (дослівно «яйце, ошпарене окропом») або pochette, що означає «мішок».

Якщо пашот викладений усередині двох шматочків хліба, то є його потрібно є руками. Якщо він подається на тості або вафлі, знадобиться закусочний ніж та вилка. Яйце потрібно обережно розрізати, щоб жовток почав злегка розтікатися по тосту, і притримуючи вилкою, брати по шматочку в рот.

Ще раз, пашот – це всього лише яйце, зварене в окропі без шкаралупи. Щоб яйце не розповзлося, у воду попередньо додають невелику кількість столового оцту і потім розкручують лійку. Якщо спростити, то це просте яйце некруто без шкаралупи, яке набуло іншої форми.