Як правило, сковороди з чавуну мають товсте дно та стінки, через що довго зберігають тепло і не остигають. Завдяки особливостям сплаву, нагрівання відбувається поступово та рівномірно по всій поверхні дна та стінок, а значить на такій сковороді та продукти прогріваються рівномірно.

Чавун має пористу структуру, що підвищує теплоємність металу. Чавунні каструлі та сковороди, набравши потрібну температуру, довго тримають тепло, зберігаючи гарячу їжу. Наявність пір має ще одну перевагу – в них проникає жир, перетворюючись під впливом високих температур на природний антипригарний шар.

Недоліки чавунної Нагріється ручка, для безпеки краще використовувати спеціальний тримач. Чавун важчий за аналоги з інших матеріалів. Не найкращий варіант для приготування кислої їжі. Найдовше нагрівається.

Вся справа у властивостях чавуну – він забирає велику кількість тепла, отже і віддає більше спеки.