Фітинова кислота міститься в злакових, горіхах, бобових, насінні та деяких овочах. Вона блокує всмоктування шлунком деяких мінералів і виводить їх з організму.

Фітинова кислота міститься у злаках, бобових, горіхах. Це антинутрієнт, тобто елемент, що перешкоджає засвоєнню поживних речовин з їжі, та ще й витягує корисні мінерали з організму (кальцій, залізо, магній, цинк).

Всі злаки, горіхи та бобові відрізняються один від одного кількістю фітинової кислоти, фітази, яка її руйнує та способом, як легше її зруйнувати. Нижче деяка вичавка. У деяких зернових міститься багато фітази (жито, пшениця), в деяких мало (кукурудза, овес, коричневий рис та пшоно).

Фітати містяться у рослинній їжі, що використовується в харчуванні людини, особливо в зернових, насінні, горіхах, бобових, і навіть сирих неферментованих какао-бобах і какао-порошку, а також кавових зернах утворюючи нерозчинні сполуки з мінеральними речовинами, перешкоджаючи їх всмоктування в кишечнику.