У чому різниця між настоєм та настоянкою: висновки Настій готують на воді. Настоянка – це спиртове вилучення цілющих речовин із лікарської сировини. Настої швидко псуються, тому щодня треба готувати свіжу порцію. Настойка може зберігатися в середньому 1-3 года.Nov 4, 2022

«Ключове відмінність наливок від настоянок в тому, що наливки роблять тільки з плодів та ягід, а в настоянках можуть бути і трави, і коріння, і насіння, і плоди – те, що називають пряно-ароматичним сировиною. У наливках від 18 до 20% алкоголю, а в настоянках – До 40%. Гіркі настоянки бувають і з 60% алкоголю.

Технологія настоїв та відварів багато в чому схожа. Основне відмінність полягає у застосовуваній рослинній сировині та більш жорстких умов екстракції: при приготуванні відварів вода, з поміщеною до неї лікарською сировиною, доводиться до кипіння.

Ефірні масла легко виганяються разом з парою, тому з незакритої ємності вони випаровуються, а настій втрачає свої корисні властивості. До речі, з цієї ж причини з запашних рослин краще готувати саме настої, а не відвари. Проціджують настої в охолодженому стані – так менше губиться аромат.