пампушка (від пихати – обдавати жаром) – виріб з дріжджового тіста, обсмаженого в олії та зазвичай обсипаного цукровою пудрою. Під питанням обов'язковість отвору посередині. пончик (польськ. pączek – круглий солодкий смажений пиріжок) – обсмажене в олії виріб із тіста круглої форми, іноді з начинкою всередині.

Чи існує таке поняття взагалі? – Головне розуміти відмінність пампушок від пончиків – Донатів, як їх прийнято називати. Класичний пончик (донат) – це зазвичай дріжджовий виріб, обсмажене в олії і покрите глазур'ю, так само він може мати начинку.

Де вперше з'явились пончики, як їх називають у різних країнах світу, які цікаві історії пов'язані з улюбленими пампушками і де спробувати найкращі донатси. Солодка пампушка, полита солодкою глазур'ю, – це про донатс, він же пончик. Як тільки його не називають у різних країнах світу!

В епоху Середньовіччя робили «крапфени», які нагадували формою англійську літеру «S». У вісімнадцятому столітті почали додавати до виробів фруктової начинки. булку на ручку колеса штурвала, щоб обидві руки були вільні. Так пампушка стала пончиком – з отвором посередині.