Найчастіше для виробництва консервів «Шпроти в маслі» використовують салаку, який насправді оселедець, лише дрібніший, балтійський підвид. А справжнього шпрота інакше називають кілька балтійських. Крім шпроту балтійського, існує ще шпрот чорноморський та інші. А от кільками є не лише шпрот, а й тюльки.

Надійшло слово «шпрот» з німецької – Sprott, від староанглійської назви цієї риби sprott. Не стверджуватиму напевно, але цілком можливо, що рід шпроти поміняли під впливом своїх найближчих родичок – кільок, які свого часу теж були «чоловіками» – «кільцями».

Сировина та особливості продукту Можливі види риб: балтійська салака (оселедець), балтійська кілька (чорноморська кілька, європейський) шпрот), каспійська кілька, біломорський та атлантичний оселедець, хамса (європейський анчоус). Із салаки довжиною понад 12 см виготовляють «Великі шпроти».

Шпроти (лат. Sprattus) – рід променеперих риб із сімейства оселедцевих (Clupeidae). Довжина тіла до 13-18 см, маса – 10-12 г. Статевої зрілості досягають у віці 1-2 роки, живуть до 5-6 років.