Колун має клиноподібне товсте лезо. Сокирка колуна в обов'язковому порядку повинна бути довгою і зручно лежачою в руках. Це і є найважливіша відмінність. Сокира, як правило, призначена для більш тонкої роботи, в якій не останнє значення мають точність удару і результативність.Oct 15, 2014
В даний час сокири-колуни робляться з масивним призматичним полотном з тупим лезом, з кутом приблизно 30°. Їхня маса, залежно від призначення, коливається від 1 до 5 кг, але частіше 2—3 кг. Оскільки техніка колки дров має на увазі хват рукояті двома руками, використовується сокиря довжиною близько 80 см.
Якщо в основному ви маєте справу із сухими та тонкими гілками діаметром до 8 – 10 см, то вам підійде сокира колун з рукояттю довжиною близько 40 – 60 см, наприклад, модель Fiskars X11 122440 з сокирою 440 мм. Для колки товстих чурбачків краще купувати потужний колун з рукояттю 915 мм, як у Fiskars X27 122500.
Для дров, як правило, вибирають сокира типу «Колун». У нього масивне обух, не особливо гостро заточене лезо, зручна рукоятка. При виборі важливо, наскільки важкий сокира, як він «лежать» у руках, як довго тримається заточування, чи не застрягає лезо в дереві.