Якщо дотримуватися наукових правил ботаніки, правильно говорити, що прабатьком спельти є полба. Однак, для нас полба, спельта, динкель, камут, по суті, є одним і тим самим – древнім видом пшениці. Найчастіше використовувана назва – спельта.

Що стосується борошна з цих злаків, то, на наш погляд, для хліба, млинців та випічки краще підходить спельтадля каш і макаронних виробів полба. У спельти – М'якше зерно, у Полби — трохи жорсткіше. Смак, колір та форма – різні.

Спельта іноді вважається підвидом близькоспорідненого виду. пшениці м'якою (Triticum aestivum), у разі її науковою назвою вважається Triticum aestivum subsp. spelta. Спельта – гексаплоїдна пшеницятобто вона має шість наборів хромосом. У відмінність від інших сортів пшениці спельта має 42 хромосоми.

Полба помітно корисніше пшениці. Вона містить більше білка, вітамінів та мінералів. І здебільшого, звичайно, все це міститься саме в оболонці зерна. До того ж, цільнозернове борошно з Полби знижує «потовсті» властивості випічки.