Шампанське виготовляється традиційним методом і, на відміну від ігристого вина, Вироблений за методом Шарма-Мартінотті, витримується на дріжджовому осаді протягом певного часу. Для різних сортів шампанського термін витримки може змінюватись від 9 до 36 і більше місяців.

Експерти знайшли користь у кожному з напоїв. Дієтолог Олена Соломатина, вважає, що краще пити сухі вина, оскільки через вуглекислий газ, шампанське швидко потрапляє у кров. А ось на думку сомельє, шампанське корисно для травлення.

Найголовніша відмінність шампанського від ігристого вина: при його виготовленні використовуються лише три сорти винограду – шардоне, піно нуар, піно менье. Для інших газованих вин можуть використовуватися практично будь-які сорти, як червоні, і білі — якщо інше не регламентовано законами відповідної зони.

Шампанське – ігристе вино, виготовлене у французькому регіоні Шампань із встановлених сортів винограду методом вторинного бродіння вина в пляшці. Назва напою походить від назви провінції Шампань, де розташований цей регіон.