Жито є близькою родичкою пшениці, проте набагато корисніше останньої. У її білку міститься значно більша кількість цінних амінокислот (лізину та треоніну), а в зернах значно менше клейковини. Житнє борошно має у п'ять разів більше фруктози, ніж пшеничне.

Житній дійсно стоїть дорожче пшеничного. Різниця у ціні пояснюється собівартістю продукції. У собівартості житнього хліба борошно становить 35—40 відсотків витрат, інші йдуть на зарплату, енергоносії, добавки (цукор, солод, прянощі), транспортні витрати та податки.

Жито набагато витриваліший, інтенсивніший за смаком і "важче" пшениці, А тому здавна вважається головним хлібним злаком.

Жито використовується для вироблення житнього борошна, яке виробляється трьох сортів: сіяне, обдирне і шпалерне. Крім цього з жита готують солод, який використовують не тільки в хлібопеченні, а й, наприклад, для приготування квасу. Зерно жита значно відрізняється від зерна пшениці за формою, будовою та хімічним складом.