Паска пасував у ролі обрядового хліба, який випікали зазвичай напередодні посівних робіт із кислого, заквашеного тіста. Цей сакральний хліб селяни використовували в продукуючих та охоронних обрядах, його залишки — у ворожіннях про врожай та приплід худоби.

Паска — пряна здоба, прикрашена помадкою зверху, тоді як паска — сирна страва формі усіченої піраміди, що символізує труну Господню.

Паска, Як високий хліб з яйцями, являє собою відомий язичницький символ бога родючості Фалосса, або, іншими словами, – чоловічий дітородний орган. Біла солодка глазур, що покриває верхівку паски – означала насіння.

Прообразом паски прийнято вважати великодній грецький хліб артос, і це природно, оскільки православне християнство прийшло на Русь з Греції і принесло з собою грецькі церковні традиції, однією з яких є піч на свято Пасхи великодні хліб артос. Перші згадки про артос датуються XII століттям.