ЛПП є одним із заходів профілактики професійних захворювань при роботі на небезпечних та шкідливих виробництвах. Лікувальне – застосовується з метою лікувальної чи профілактичної із застосуванням розроблених раціонів для хворих з гострою чи хронічною формою захворювання.12 Feb 2020

Лікувальнопрофілактичне харчування (далі – ЛПП) – це раціональне харчування, побудований з урахуванням метаболізму чужорідних сполук в організмі та ролі окремих компонентів їжі, що надають захисний ефект при впливі хімічних сполук або шкідливого впливу фізичних факторів виробництва.

Основне відмінність лікувального харчування від раціонального полягає у необхідності виключення (або додавання) певних продуктів із повсякденного раціону залежно від захворювання, а також у способі їхнього приготування. Лікувальне харчування – Обов'язковий компонент комплексної терапії.

Лікувальне харчування – це харчування хвору людину, мета якої, по-перше, допомогти її одужанню і, по-друге, по можливості максимально забезпечити організм необхідними харчовими речовинами (нутрієнтами). У ряді випадків (діабет, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, коліт, ожиріння та ін.)