Для червоного вина чаша більш містка, широке шийка дозволяє кисню потрапляти всередину, розкриваючи смак. Для білого це навпаки не потрібно, та й компактні розміри дозволяють швидше допивати його, щоб воно не встигало нагріватися. Ніжка в першому випадку коротша, ніж у келихах білого.Jan 25, 2018

Келихи для білого вина мають менший обсяг, ніж у червоного, оскільки немає потреби у великій площі взаємодії напою з киснем.

Біле вино Для сухого білого вина вибирають невеликі келихи, тому що його найчастіше п'ють охолодженими. Зазвичай чаша має форму тюльпана, а ніжка коротша, ніж у келихи для червоних вин. Для подачі освіжаючих молодих білих вин найкраще використовувати келихи зі злегка розкритими краями.

Навіщо взагалі потрібні різні келихи Вино з однієї і тієї ж пляшки, але розлите по різних келихах, відрізнятиметься за смаком та ароматом. Першим це зрозумів австрієць Клаус Рідель у 1973 році та випустив свою колекцію келихів, призначених для конкретних видів вина.