Соковите та ароматне м'ясо, засмажене на відкритому вогні, відоме як шашлик. А нанизаний на невеликі рожні рубаний фарш називають люля-кебаб – це один з різновидів східних страв зі смаженого м'яса.
Саме слово в історії «кебаб» у перекладі з перської буквально означає «смажене м'ясо». Деякі джерела стверджують що люля кебаб це справжня азербайджанська страва. Слово люля означає довгий рулет та дуло зброї. Правильно підготовлений люля–кебаб – це засмажена золотиста скоринка та соковите м'ясо всередині.
Люля–кебаб – Довга "котлета" з рубаного м'яса, обсмажена на шампурі. Його головна відмінність від інших кебабів – у підготовці м'яса. Його не нарізають стружкою чи шматками, а готують фарш, нанизують на шампур і потім тільки смажать.
Походить від тюрк. lula – 'трубка' та араб. kebab – 'смажене м'ясо'.