Загалом закономірність така: ристретто зазвичай ароматніше і щільніше, у ньому більше кислотності та солодощі, менше гіркоти; у нього більш яскравий післясмак. Еспресо — більш збалансований, із середнім тілом, але менш ароматний і гірший.14 Mar 2019

Рістретто – Солодкий ковток еспресо Рістретто – Це «укорочена» версія еспресо. Відповідно, і за обсягом він виходить менше, якщо використовувати ту саму кількість кави. Основна відмінність ристретто від еспресо – менше співвідношення кави та води: до 1:1,5. Рістретто виходить більш концентрованим.

Рістретто міцніше за еспресо? Рістретто багато в чому схожий еспресоале його готують трохи інакше. Для приготовлення еспресо використовується 30 мл води, а для ристретто – лише 15 мл. Приготовлений таким чином напій містить майже всі ефірні олії та аромати, що й еспресоале має більш повний і міцний смак.

Рістретто Короткий еспресо. У перекладі з італійської означає «густий, міцний, наваристий». Напій на 1–2 ковтки, з меншим вмістом кофеїну та більш насиченим смаком.