Головна відмінність вершкового масла від спреду в тому, що основним інгредієнтом для його виготовлення є виключно молочний жир;. Крім жирів, спреди можуть додавати різні смакові добавки, ароматизатори і вітаміни.

Спред, у порівнянні зі вершковим маслом (у молочному жирі від природи міститься близько 60% насичених жирів), містить менше насичених жирів, холестерину та трансізомерів жирних кислот. У той самий час може бути збагачений деякими біологічно активними речовинами.

Краще не використовувати спред для смаження та випікання: у ньому міститься близько 11% поліненасичених жирних кислот, які при нагріванні виділяють канцерогени. Це менше, ніж у деяких видах маргарину (від 10,8 до 42%), але більше, ніж у вершковому маслі (3%).

Для розуміння, вершкове масло – Це продукт високої жирності (як правило 82%), виготовлений з натуральних вершків. Спред у свою чергу, це збалансований мікс двох видів жирів: молочного та рослинного, іноді з додаванням інших інгредієнтів, вітамінів та мікроелементів.