У гастрономічній лінійці хачапурі особливо виділяються ті, що спочатку робили в Аджарії XV столітті. Цей вид хачапурі можна назвати своєрідним підсумком 300-річного османського ярма та відповідного впливу турецької кухні. Спочатку ці човники були круглими і мали назву «пенерлі». May 29, 2018
Вперше хачапурі почали готувати в середні віки у гірських селищах північно-західної Грузії. Потім ситна і ароматна страва набула широкого поширення по всій країні, але в кожному регіоні її готували за власним рецептом.
) – страва грузинської кухні, національний борошняний виріб, булка з начинкою з сиру та яйця. У 2019 році хачапурі надано статус нематеріальної пам'ятки культурної спадщини Грузії.
Імеретинські та мегрельські Рецепту хачапурі – понад 4000 років і досі він практично не змінився: традиційно тісто для хачапурі готують на мацоні, а для начинки використовують імеретинський сир. Але існують, звичайно, і десятки інших варіацій, а найпопулярніший сир для хачапурі за межами Грузії – сулугуні.