Незважаючи на те, що найчастіше її піддають кулінарній обробці: варінню, смаженню, гасінню та запіканню – вона цілком придатна для вживання в сирому вигляді. Варто зазначити, що при термічному впливі овоч втрачає частину поживних речовин, саме тому сирий буряк набагато корисніший, ніж приготовлений.

У складі коренеплоду міститься практично весь набір корисних, вітамінізованих та мінеральних речовин. Буряк не втрачає своїх унікальних якостей і при термічній обробці, тому коли виникає питання: яка буряк кориснішийсира або варена? — то відповідь проста: буряк корисна у будь-якому вигляді.

Буряк у сирому вигляді краще у складі інших страв, найчастіше салатів або закусок. Вводити продукт до раціону потрібно поступово, не надто захоплюватися – достатньо близько 100-150 г сирої буряків в день. Коренеплід потрібно натерти на тертці, бажано дрібної, додати інші овочі, наприклад, морква, капуста, зелень, цибуля.

Вживаючи буряк ближче до вечора, можна зняти наслідки денного стресу та покращити якість сну.