Пектин, що входить до складу плодів черемхистимулює кишечник, активізує його гладку мускулатуру, нормалізує мікрофлору, зупиняє зростання патогенних бактерій та сприяє виведенню з організму шлаків, солей важких металів та токсинів. Покращує він і стан шлункових стінок.
Черемху не слід вживати вагітним, які годують груддю, якщо є індивідуальна непереносимість чи алергія. У кісточках плодів є глікозид амігдалін. Він при тривалому наполяганні може розщеплюватись та виділяти синильну кислоту.
Сік свіжих ягід використовується в лікуванні гнійних та інфікованих ран – під час Великої Вітчизняної війни ця властивість черемхи багатьом пораненим урятувало життя. Ні в якому разі не можна вживати плоди черемхи з кісточками чи заварювати подрібнені ягоди – це загрожує отруєннями!
Відвар плодів черемхи завдяки наявності в них дубильних речовин та органічних кислот має виражену в'яжучу та протизапальну дію. Використовують його при лікуванні проносів неінфекційної природи, диспепсіях, розладах функцій шлунка та кишечника, дизентерії.