Якщо опеньки не надто брудні, то їх можна просто протерти чистою кухонною губкою, стираючи з капелюшка і ніжки дрібне лісове сміття. У всіх опеньків слід зрізати низ ніжки із брудом. Якщо опеньки вже трохи старі, то ніжку відрізають на 2/3 її висоти. Обріжте пошкоджені місця, якщо такі є, на капелюшку та ніжці.

для супу – 30 хвилин; перед маринуванням – 35-40 хвилин; перед заморозкою – 20-25 хвилин; перед смаженням — 15–20 хвилин (багато не варять опеньки, вважаючи, що так вони виходять ароматнішими).

Чисті гриби закладаємо в каструлю, заливаємо холодною водою та доводимо до кипіння. Після того, як вода закипить, злити в друшляк або просто мийку і ще раз промити. Гриби готові до подальшої обробки. Час обробки 1,5 відра – 30 хвилин.

Як приготувати Очистити ніжку від решти сміття та прибрати плівку під капелюшком. На грибах або під плівкою капелюшка може бути сміття, його потрібно видалити. Опеньки ретельно промити в холодній воді, при необхідності нарубати соломкою. Опеньки готують не більше ніж через дві доби після збору.