Для потрошення стерляді необхідно гострим ножем зробити надріз уздовж черева від хвоста до голови. Потім акуратно витягнути всі начинки, намагаючись не пошкодити жовчний мішечок. Якщо жовч все ж таки протікла, це місце треба ретельно промити. Зябра видаляємо з внутрішнього боку, підрізаємо гострим ножем і потім витягаємо.

Найдоступніший і найпростіший – натерти рибу сіллю, вона вбере слиз. Після цього просто промити водою. У разі використання жорсткої щітки або металевої губки намагайтеся не пошкодити шкіру. Якщо планується подальше ошпарювання окропом, слиз прибирають не так ретельно, адже вона потім все одно відійде.

Стерлядь їдять сирий, трохи підсоленої. На півночі готують із сирої стерлядки знамените блюдо – Нісенітниця по-сибірськи. Тонкі платівки риби, сіль, перець, цибуля, коріандр, лимон перемішують і поміщають у холодильник. Через 1-2 години рибу можна є.