Незалежно від способу приготування, буряк потрібно добре вимити, зрізати бадилля (якщо є) і трохи вкоротити хвостик. Буряк перед варінням не чистять. Якщо зняти шкірку, з буряка витікає сік. Овоч стане блідим і несмачним.

Кладете миту буряк в емальовану каструлю, заливаєте окропом так, щоб він покривав плоди. Чекаємо, коли закипить і варимо у киплячій воді 30 хвилин. Зливаємо воду і ставимо буряк під струмінь холодної води. Буряк охолоджується під водою приблизно 10-15 хвилин.

Приступати до варіння необхідно лише після того, як Помили коренеплід, видалили його бадилля і злегка вкоротили хвостик. Краще вибирати овоч середніх розмірів із тонкою шкіркою темно-червоного кольору. Чи варто варити очищену буряк? Ні, шкірку знімати не бажано, інакше сік буде витікати протягом усієї варіння.