Якщо вони залишилися лежати на дні в горизонтальному положенні, то вони дуже свіжі. Яйця, трохи підняті тупим кутом догори, – вже не першої свіжості, але поки що можуть бути використані у приготуванні гарячих страв. Спливли на поверхню яйця зіпсовані, і їсти їх не можна!
Покладіть яйце у високу склянку з водою. Дуже свіжі яйця залишаться лежати на дні. Яйця тижневої давності розташовуватимуться під кутом плоским кінцем вгору. Якщо яйце плаває на поверхні води, то йому вже не менше трьох тижнів.
У свіжого яйця білок трохи прозорий, не сильно розтікається і трохи липкий. Якщо білок рідкий і прозорий, то яйце вже пропало. Це з тим, що з старіння яєчний білок руйнується і стає рідким. Ви також можете помітити, що у зіпсованих яєць жовток буде трохи плескатим, а не округлим.
По-перше, ембріональні мембрани, що формуються в перші дні інкубації, все ще помітні. По-друге, у прозорому яйці, відібраному на 7-10 день, можна помітити зміну кольору жовтка внаслідок життєдіяльності ембріона.