Перша та основна ознака дозрілого волоського горіха – тріснутий зелений оплодник. Це означає, що горіх готовий до збирання. 2. Іншою, досить, важливою ознакою є колір листя – якщо воно починає жовтіти, то горіхи вже почали дозрівати (за винятком випадків хвороб дерева).
Свіжий волоський горіх має світлу шкаралупу, він не важкий і нелегкий за вагою, і якщо горішок потрусити, то ніякого звуку Ви не почуєте. Це ознака того, що ядро свіже, пружне і не висохле.
Очищені грецькі горіхи повинні бути світлого кольору, щільні на дотик, з гладкою шкіркою. Вологі чи маслянисті на дотик ядра, і навіть зморшкувата шкірка — ознака те, що продукт довго лежав на прилавку. Свіжість можна визначити і по запаху. торішні горіхи пахнуть досить різко та терпко.
Сліди вогкості, плісняви або шкідників вказують на те, що горіх ні в якому разі не можна вживати в їжу і настав час його утилізувати. 2️⃣Невластивий горіху запах, наприклад, вогкості вказує на неправильне зберігання горіха і, як наслідок, його псую. 3️⃣Далі необхідно розколоти горіх та оглянути ядро.